malvasiawines logo
Select Gr | En

Οινοποιητική Μονεμβασιάς

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Η Οινοποιητική Μονεμβασίας ιδρύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 στη Moνεμβασιά Λακωνίας από το Γιώργο Τσιμπίδη.
Η δημιουργία της Οινοποιητικής Μονεμβασίας εντάχθηκε στα πλαίσια ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου που είχε σχέση με την αναβίωση του οίνου Μalvasia και που περιλάμβανε δράσεις και ενέργειες σ’όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων: έρευνα - αμπελοκαλλιέργεια - σταφύλι - οινοποίηση - κρασί - εμφιάλωση - διάθεση - προβολή - εμπορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΝΟ MALVASIA

Υπήρξε ένα κρασί που κυριάρχησε παγκόσμια για 300 χρόνια από το 12ο αιώνα, αποτέλεσε εθνικό εξαγώγιμο προϊόν κι αυτή τη στιγμή συνεχίζει να παράγεται στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαδέρες Κροατία ,Καλιφόρνια και μέχρι πρόσφατα δεν παράγονταν στον τόπο που το γέννησε και που έφερε το όνομά του [Μalvasia = Μονεμβασία στα Φράγκικα].

Η Οινοποιητική Μονεμβασίας με επιμονή και συνέπεια συνόδευσε μαχητικά μια περιπετειώδη μαραθώνια διαδρομή 12 ετών μελέτης των χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών, δημιουργία πειραματικών αμπελώνων, διεξαγωγή διεθνών επιστημονικών συμποσίων με θέμα τον Μονεμβάσιο-Malvasia οίνο, πειραματικών οινοποιήσεων με το Ινστιτούτο Οίνου και επιτέλους με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010 (ημέρα που εορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς!) εκδόθηκε το φύλλο 1125 της εφημερίδας της κυβέρνησης όπου αναγνωρίζονται οίνοι Μονεμβασία - Malvasia ως Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως για οίνο λευκό γλυκό από λιαστά σταφύλια και οίνο λικέρ από λιαστά σταφύλια.

ΕΡΕΥΝΑ:

Η εταιρεία λειτούργησε σαν βάση υποδοχής στην περιοχή μας του ερευνητικού προγράμματος που εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΠΑΒΕ από τη VITRO A.E., το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, το ΕΘΙΑΓΕ και που έχει θέμα τη δημιουργία βασικού πολλαπλασιαστικού υλικού των ποικιλιών αμπέλου που πιθανόν μετείχαν στην παραγωγή του οίνου Malvasia.

Επίσης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οίνου πραγματοποίησε πειραματικές οινοποιήσεις για τη μελέτη οινικών χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών.

Aπ’ αυτές τις έρευνες και τους πειραματικούς αμπελώνες η ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ έχοντας την πρώτη ύλη (σταφύλια), παρήγαγε λιαστό γλυκό κρασί τύπου Malvasia με εξαιρετικά απότελέσματα.O οίνος Π.Ο.Π. Μονεμβασία – Malvasia 2010 της Οινοποιητικής Μονεμβασίας εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 2013 ύστερα από 2 ετή παλαίωση.

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΣΤΑΦΥΛΙ

Η εταιρεία δημιούργησε τους πρώτους ιδιόκτητους αμπελώνες 300 στρεμμάτων με τοπικές ποικιλίες .

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΡΑΣΙ - ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

Στον τομέα της οινοποίησης η Οινοποιητική Μονεμβασίας έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο οινοποιείο που επεξεργάζεται σταφύλια από την περιοχή μας παράγοντας επώνυμα προϊόντα με την εμπορική επωνυμία: ΜΑΛΕΑΤΗΣ, ΒΟΛΤΕΣ, ΛΑΛΟΥΔΙ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΟΣ, MURA ROSSA, ΑΣΥΡΤΙΚΟ, ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΑΣΠΡΟΥΔΙ, ΑΝΘΟΣΜΙΑΣ, ΦΙΛΕΡΙ, ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ, ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡO, ΑΚΡΑ ΜΙΝΩΑ, 300, Μονεμβασία - Malvasia.


ΔΙΑΘΕΣΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ - ΕΜΠΟΡΙΑ

Η εταιρεία μας έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο δίκτυο διάθεσης οίνου.

Tα κρασιά μας μπορείτε να τα γευτείτε όταν επισκεφθείτε τη Μονεμβασία και σε επιλεγμένα καταστήματα της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στον τομέα εξαγωγών αποδίδουν καρπούς οι συμμετοχές μας σε διεθνείς εκθέσεις:

[FINE FOOD - Mελβούρνη, FANCY FOOD - Nέα Υόρκη, WINE TRAID FAIR – Λονδίνο, BIO FACH – Νυρεμβέργη, ΑNUGA - Κολωνία, PROWEIN - Ντύσελντορφ κ.λ.π].Εξάγουμε στις ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Φιλανδία, Ιταλία, Αλβανία, Βέλγιο, Ελβετία, Καναδά, Κίνα, Ηονκ - Κογκ.

Το 1999 οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 10% του τζίρου μας, το 2001 αποτέλεσαν το 50% του τζίρου μας, το ίδιο και το 2002 και το 2003. Από το 2004 έως σήμερα αποτελούν περίπου το 50% του τζίρου μας!

Η εταιρεία μας έδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και προϊόντων βιολογικής γεωργίας , που της δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ξένες αγορές.